14 July 2015

Cara Mengetahui Handphone Anda Ori Atau Tidak.


Oleh sebab kejadian yang berlaku di Lowyat dikatakan berpunca daripada ketidakpuas hati terhadap barangan ori atau tak, jadi sebelum anda ditipu oleh pekedai-pekedai lain selepas ini, anda bolehlah check sendiri handphone tersebut sebelum membelinya.

(Menurut siasatan polis, kes tersebut adalah kes kecurian jadi biarlah pihak berkuasa yang selesaikan kes ini ye. Apa-apa pun, jom kita tengok macam mana kita nak check handphone kita ori atau tidak.)


1. Dail *#06#

2. Handphone anda akan tertera nombor IMEI (International Mobile Equipment Identity). Sebagai contoh: 986541046591156.

3. Perhatikan digit ke 7 dan 8. 
Dalam contoh, digit ke 7 dan 8 adalah "04".

4. Semak no di bawah ini:

02 atau 20 = Buatan China, Kualiti Rendah.
08 atau 80 = Buatan Germany. Kualiti Sederhana.
01 atau 10 = Buatan Finland. Kualiti Baik.
00 atau 03 atau 04 = Keluaran Kilang Asal. Kualiti Paling Terbaik.
13 = Keluaran Azerbaijan. Kualiti Sangat Tidak Baik dan Merbahaya!

So, next time korang nak beli handphone, bawak sekali list ini dan test pada handphone yang korang nak beli tu. Korang akan lebih puas hati dan mengurangkan risiko anda daripada ditipu peniaga-peniaga yang tidak jujur.

Sila betulkan saya jika ada kesilapan pada list ini.


Post a Comment

Let's Interact!

me>