26 January 2010

Fashion: Body Modification

hai bertemu sekali lagi.. di segmen "Fashion" utk pertama kali ini, saya ingin mempertengahkan satu kegilaan 'fesyen' masa kini yang asalnya digemari di negara barat tapi semakin lama semakin mendapat tmpt di negara kita iaitu "Body Modification (BM)" atau dalam bahasa ibundanya, Modifikasi Tubuh. Apa itu BM? mari kita sama2 lihat... (beware: the pictures content in this segment could be graphical and not suitable of views under 13).

BODY MODIFICATION


Lihat saja gmbr di atas, pasti anda semua tertanya kan, "tak sakit ke magkuk ni wat mende cmni kt kepala dia?" well, andai dilihat begitu, mmg sakit la nmpknya. Bukan saja semasa process dan tubuh dia saja yg sakit, malah kemungkinan sekali mentalnya juga sakit. BM ni terdiri drpd beberapa kategori iaitu:

a) Explicit Ornament (Perhiasan Melampau)
b) Surgical Augmentation (Perimbuhan Surgeri -(ibarat plastik surgeri punyer kes))
c) Removal or Split (Pembuangan atau Pembelahan)

Terdapat beberapa lagi yg boleh dikategorikan di dalam BM ini tapi yg paling famous buat masa sekarang adalah seperti yang di listkan sebentar td. Setahu saya, org2 awal yang membuat BM ini adalah golongan2 asli di serata dunia. Mereka membuatnya kerana kepercayaan, bagi menonjolkan kekuatan puak dan sebagainya. Ini termasuk orang2 asli di Malaysia.













Tapi sekarang ni, golongan2 muda di serata dunia bahkan ada di Malaysia sendiri membuat BM ini semata hanya fesyen dan kepercayaan rohani yang tersendiri. Kononnya buat semua ni, dapat mengenali diri dengan lebih dekat serta dapat menilai sejauh mana kemampuan tubuh badan sendiri untuk menahan kesakitan. (bagi saya bullshit).


a) Explicit Ornament (Perhiasan Melampau)

Terdapat beberapa kategori lagi dalam explicit ornament. Dan antara yang paling popular dikalangan mereka adalah:
1. Body Piercing (Penindikan Badan)









2. Pearling (masukkan sesuatu mcm mutiara dalam bdn supaya nmpk timbul)

saya tau.. tak senonoh kan?










3. Eyeball Jewelry (Hiasan di biji mata)











b) Surgical Augmentation

Surgical augmentation ni lebih kepada normal punya kes. Org2 biasa pun ada buat seperti:
1. Breast implant (implan payudara)

















2. Botox (ye, ini juga tergolong drpd body modification ye)












c) Removal or Split (Pembuangan atau Pembelahan)

Secara lazimnya, pembuangan atau pembelahan ini popular di kalangan remaja yang mengikut trend yang ntah aper2 ni. Berikut adalah fesyen yang paling common sekali:

1. Tongue Spliting (Pembelahan Lidah)









2. Trepanning (Membuat satu lubang di tengkorak)











Tgk daripada gmbr2 ni, anda pasti rasa geli kan? tapi apa nak buat? Dunia sekarang amat pelik. Ada yang buatnya kerana kepuasan diri sendiri, ekspresi n luah rasa hati, ingin mencuba dan sebagainya. Terdapat byk lagi BM yang boleh dilakukan, dan ye... sumernyer amat sakit seperti tattoo, branding, dan sebagainya. Tgk cth2 gmbr dibawah ye:



 Eye Tattoing






 Body Corset













 pearling, and cyborg-ing?













 Tattoing









 Explicit Implant







Bagi penganut Islam, saya tegas di sini ye, Body Modification adalah haram!! Kecuali beberapa kategori iaitu:

a) Sunat - bagi lelaki ataupun perempuan
b) Implant atau pembedahan plastik (dgn syarat atas tujuan kesihatan, bukan sbb berhias)

Jadik, saya tak kesah andai org di luar sana ckp tak cool ke, tak sporting ke, kolot ker, aper ke, tapi yang pasti, my own opinion on this, sama dgn gmbr di bawah:


















Ps: Dah macam lembu pun ada kan?
Post a Comment

Let's Interact!

me>