15 December 2014

LIBUR: Backpacking Adventure: Penang (Georgetown)!!


Awal bulan aritu, saya dan wife backpack ke Penang selama 4 hari... area cover mostly at Georgetown dan kami nikmati saat terindah kat sana... salute kat orang-orang penang yang peramah, baik hati dan sangat considerate terhadap satu sama lain even berlainan bangsa dan agama...

Ada satu malam tu kat sana, saya nampak stall mee wantan yang seorang uncle cina ni jual dan decide nak try rasa.. Bila saya order je, uncle tu direct cakap, "sorry adik, ini mee wantan you orang Islam tak boleh makan. Ada "bab" dalam kuah ni"... Very nice.. dia cakap polite dan menjaga sensitiviti...

And then ada satu ketika tu, saya and wife cadang nak sewa basikal dan kayuh all the way ke penang hill dari jalan chulia... kami confuse tengok map sebab map tunjuk area georgetown je... sambil nampak kami terpinga-pinga, ada seorang ni barangkali orang pakistan yang lama menetap di sana tunjukkan kami jalan ke sana... secara details... cara mereka sapa dan tegur benar-benar mengagumkan kami....

Selain tu, kami juga bertanyakan jalan kepada seorang tauke kedai buah yang kami lalu... bukan sahaja cara mereka friendly, malah mereka sedaya upaya cuba tolong kami.. siap lukiskan map atas kertas lagi supaya kami tak sesat ke penang hill...

Salute kepada orang Penang... you're one of the best... harmoni.. makmur... dan aman.

Jika ada sumur di ladang,
boleh kami menumpang mandi,
Kalau ada umur yang panjang,
boleh kita berjumpa lagi...

Enjoy the video!!





Post a Comment

Let's Interact!

me>