12 March 2013

Adohai Lah Politik Malaysia...



Pagi tadi semasa aku membeli air kotak di kedai runcit cafeteria ofis aku, aku dok belek-belek headlines surat khabar di rak yang terdapat di sana. Tiba-tiba datang seorang pakcik ni duk belek sekali. Lepas tu, dia mengomel sorang-sorang selepas baca mengenai kejadian Sulu sambil memandang muka aku. Sebagai tanda hormat, aku pandang dia balik layan kan saja. Dia blame Anwar sebagai dalang. Dia ckp, PKR ni tak boleh nak dipercaya. Auta je lebih, BN lagi unggul. Byk perubahan dibuat pada negara. Dan buktinya, pelbagai habuan diberi pada rakyat. Dan of course, ada PKR fighter ni pulak sampuk dari jauh menempelak statement2 pakcik tadi. Barangkali rakan sepejabat pakcik itu. Beliau pula cakap yang BN kaki rasuah, berhujah tanpa fakta dan jatuhkan negara.. PKR lagi best sbb janji-janji yg bakal dilaksanakan seandainya menang PRU nanti. Dalam hati aku, what the hell is wrong with these kind of people?

Diorang ni bukan jenis menyokong party di atas sebab fahaman politik, tapi more to benifits. Bagi aku, benifits yg ditawarkan merely as saguhati kepada kita. Kita kena faham bahawa setiap jenis kerajaan mempunyai ideologi atau fahaman politik masing-masing. Aku tak kesah kalau sesiapa nak sokong PKR mahupun BN. Bagi aku, adalah menjadi hak anda nak menyebelahi mana-mana party. As a basic example, ada kerajaan yang amalkan democracy, autocracy dan sebagainya. Dan sistem ekonomik yang diamalkan boleh jadi capitalism, socialism dan sebagainya. Ini yg perlu dilihat dalam sesebuah kerajaan sebelum kita memutuskan untuk sokong. Ia bergantung bagaimana ia suit kepada anda.

Ada yang memilih utk berada dalam arus liberal. Dan ada juga yg ingin hidup dalam arus pemikiran radikal. The key word here is RESPECT. Aku ramai juga member yg bajet politik ni yg tinggalkan aku bila aku kritik pembangkang. Dan ada juga yg tinggalkan aku bila aku suarakan kekhilafan yang ada pada BN. In the end, persahabatan yang lama terjalin, boleh putus disebabkan politik? What the hell is this? Yang sana panggil sini pencacai, yang sini selar sana ahli juburi. Pada hemat aku, cursing fahaman yang lain tidak menunjukkan kesucian fahaman pihak anda sebelahi juga. Masing-masing ada stail berfikir sendiri. Tak perlu nak kutuk. Malah respek la sebab sekurang-kurangnya ada juga something yang mereka pegang.

Dan bila pegang pendirian tu, pastikan yang anda pegang sebab anda sokong ideologi. Jangan datang kat aku cakap, "Aku sokong BN sebab nanti kerajaan bagi BR1M".. atau "Aku sokong PKR sebab nanti diorang mansuhkan PTPTN dan turunkan harga minyak"... jangan jadi orang yang disuap... And like always, aku takkan condamn anda jika anda sokong BN mahupun pembangkang... malah aku tetap akan berkawan dengan anda.. Aku juga mahukan satu environment di mana, kita tidak berpecah disebabkan aliran pemikiran. Nak jugak tengok dalam satu saf semua solat jemaah bersama tanpa ada sangkal yang lain. Nak jugak tengok dua-dua side berbuka puasa bersama-sama dan salam peluk doakan yang terbaik dalam kempen masing-masing.

Mungkinkah akan ada atau tidak, suasana ideal begitu?


Post a Comment

Let's Interact!

me>