28 March 2013

Resipi: Spicy Butter Prawns


Wow... nama masakan pun dah macam ala-ala UK kan? Actually takde la sangat. Still dengan tema dan identiti masakan melayu jugak sebenarnya cuma tambah a little bit of twist. Dan masakan ni kita kena pelbagaikan "kaum-kaum" rempah atau ramuan supaya ia dapat bergaul dan menjadi satu sebatian yang mantap serta menyelerakan. So, resipi ini juga sebenarnya eksperimen bagi aku. Aku dah buat dan rasanya memang not bad kalau korang nak cuba. Senang je sebenarnya.

Bahan-bahan:
- Bawang merah & putih (dihiris)
- Butter
- Cili (Sesedap rasa)
- Tomato (2 biji dipotong dadu)
- Garam
- Udang


Cara masak:
1. Panaskan kuali dan masukan butter dan biarkan ia cair menjadi minyak.
2. Masukan bawang merah dan putih tadi dan gaul sehingga naik bau.
3. Masukan cili tadi. (Cili tersebut boleh dipotong mengikut selera korang)
4. Tabur sedikit garam dan gaul sehingga sebati.
5. Masukan udang dan tomato tadi ke dalam kuali dan gaul sampai rata bersama tumisan.
6. Setelah 2 minit berada dalam kuali, udang tersebut bolehlah diangkat dan dihidangkan.

* Untuk masak atau goreng udang, pastikan korang tak ambil masa yang lama. Ini adalah kerana udang ni cepat masaknya. Kalau terlalu lama dalam kuali, ia boleh mengecut dan tidak puas bila makan nanti.

* Sama juga seperti udang, tomato tadi tak boleh lama kerana khuatir nanti ia benyek dan hilang tekstur apabila makan nanti.

* Ada advantage-nya kalau kita masak menggunakan butter instead of minyak masak. Butter merupakan satu elemen minyak dan tenusu juga. So, ia boleh bertindak sebagai kuah juga berbanding minyak masak yang tidak boleh dijadikan kuah.


p/s: Selamat mencuba. Bon appetite!


Post a Comment

Let's Interact!

me>