01 March 2013

Pornography: The True Colours


Industry filem lucah di dunia tidak dinafikan mempunyai pengikut yang sangat tinggi. Tak kira dari negara mana, masing-masing mempunyai "superstar" yang digilai ramai. Dalam satu kajian yang dibuat, secara puratanya penonton berusia 12 - 17 tahun merupakan peminat filem-filem ini dan angka tersebut semakin meningkat dari hari ke hari.

Secara ringkasnya, filem-filem tersebut tidak berbeza daripada filem-filem aksi yang lain kerana plot serta jalan ceritanya adalah sesuatu yang direka dan tidak logik jika di apply kan pada kehidupan seksual seharian. Di situlah ramai yang tertipu dan diperdaya. Porngrafi ini bukanlah seperti yang dipaparkan. Ia tidak seindah yang dilihat. Bekas pelakon lucah, Shelley Lubben atau pernah dikenali sebagai "Roxy" menubuhkan badan anti-pornografi yang dinamakan Pink Cross Foundation. Tujuan utama penubuhannya adalah untuk membangkitkan kesedaran masyarakat untuk boikot dan menolak industri filem lucah.

Ujar beliau, industri filem lucah ini tiada bezanya dengan pelacuran. Ia merupakan transaksi di mana seks dijadikan bahan niaga seperti pelacur-pelacur konventional di luar sana. Cuma yang membezakan ialah "pelacuran" itu dipaparkan dalam bentuk media untuk sajian penggemar filem lucah. Beliau menambah, dalam industri ini, pelakon wanita dilayan seperti haiwan. Diludah, dicaci, diperakukan seperti binatang dan tiada sedikit pun tanda hormat pada para pelakon-pelakon itu.


Ia dimulakan dengan sindiket penipuan di mana producer-producer memperdaya mangsa dengan menawarkan janji-janji manis serta habuan yang lumayan jika menyertai industri tersebut. Mereka meyakinkan para pelakon bahawa ia merupakan jalan yang mudah untuk menjadi kaya serta terkenal di mata  dunia. Mangsa-mangsa yang rata-ratanya di dalam kesempitan kewangan dan mempunyai pemikiran yang cetek pasti jua akan tertipu dan menyertai kerja-kerja ini.

Shelley Lubben yang tidak sanggup lagi bergelumang dengan perkara yang beliau anggap tidak bermoral ini berkata, secara statistik, terdapat ramai pelakon lucah yang terkenal menghidap penyakit kelamin yang serius seperti "herpes", sifflis serta HIV saban tahun. Dan jangkasa hayat karier mereka tidaklah panjang. Beliau berkata, apabila seseorang producer melihat bahawa pelakon itu sudah tidak bermaya, hilang kecantikan serta tidak lagi diperlukan, mereka semua dihalau dan dipecat begitu saja tanpa belas kasihan. Malah mereka tidak ambil tahu walau sedikitpun jika pelakon-pelakon mereka mati disebabkan penyakit hasil kerja-kerja mereka.

Oleh itu pembaca sekalian, untuk tengok betapa pornografi ini bukan seperti yang kita angankan, cubalah lihat video di bawah ini. Jangan terperdaya dengan scene-scene itu kerana ianya hanyalah rekaan semata-mata. Berkahwinlah kalau dah sangap sangat-sangat. Dapat pahala lagi tu. Tak ke syok tu. Menyokong industri lucah bermakna anda menyokong sindiket perdagangan manusia. Ia juga boleh membuatkan pemikiran kita menjadi cetek dan "minda kuning" semakin meningkat. Secara tidak langsung meningkatkan lagi kadar jenayah seksual di kalangan masyarakat.



p/s: Kita menggangap ianya sudag berlalu, tapi perhambaan masih lagi berlaku di zaman ini.
Post a Comment

Let's Interact!

me>