26 April 2013

The False Face Of Internet.Dunia kini boleh dikatakan fully dominasi oleh apa yang terdapat pada internet. Masyarakat cepat leka. Cepat terpengaruhi dan cepat menjadikan laman-laman web sebagai knowledge point yang tidak berbelah bahagi. Mereka percaya dan taksub tentang segalanya yang terdapat pada internet sehingga merasakan apa jua yang terdapat dalam internet adalah benar dan betul.

Ye, barangkali inilah zamannya dimana mereka panggil sebagai zaman fitnah. Kerana penyalahgunaan internet ini boleh mengakibatkan fitnah berleluasa dan yang buat ia lebih teruk, serata dunia akan menelaah fitnah tersebut.

Rupanya, Allah S.W.T ada berfirman tentang gejala internet/web (refer as sarang labah-labah) dalam surah al-Ankabut ayat 41 yang bermaksud:

"Misal bandingan orang-orang yang menjadikan benda-benda yang lain dari Allah sebagai pelindung-pelindung (yang diharapkan pertolongannya) adalah seperti labah-labah yang membuat sarang (untuk menjadi tempat perlindungannya) padahal sesungguhnya sarang-sarang yang sehabis-habis reput ialah sarang labah-labah, kalaulah mereka orang-orang yang berpengetahuan. "

So... don't trust directly everything you see or learn in the internet. Kajilah. Belajar lah. Carilah ilmu. Dan pastikan ia sahih, jelas dan nyata. Kalau tidak, anda akan menjadi mangsa fitnah dunia.

p/s: al-Ankabut bermaksud "labah-labah". Oh ye... janganlah menafsir al-Quran secara literal. Dalami betul-betul. Kalau macam tu cara pandangan perspektifnya, maka ia kelihatan seakan mengarut. 

No comments:

Let's Interact!

me>