21 June 2013

Manusia Serigala


Haa.. apa kena mengena manusia serigala dengan entry kali ni? Actually takde apa pun. Cuma kalau ada pun probably aku cuba relatekan apa aku nak cakap ni dengan Jacob, watak serigala jadian dalam filem Twilight Trilogy. Ye, walaupun aku tak berapa nak suka dan follow filem ni, tapi badan petak Taylor Lautner itu menjadi pujaan para gadis serta kedengkian para lelaki. Termasuk aku. Bukan Taylor Lautner je... kadang-kadang Aaron Aziz pun sama. Haha.

At the moment, aku sedang berusaha untuk mendapatkan shape badan aku balik seperti remaja dahulu (chewah) tetapi motivasi tu semakin lama semakin mengurang. Ye la kan, kadang-kala takde masa nak betul-betul buat badan balik dengan kerja yang tak menentu masanya dan atas komitmen-komitmen yang lain. Dan yang pasti, perut tetap perlu diisi setiap kali pun. Dan orang start cakap yang aku dah macam rupa seorang bapak yang mempunyai 5 orang anak. Sigh. Anak pun takde lagi diorang dah cakap macam tu. Tu yang aku risau tu.

Kalau nak diikutkan, bukan shape badan yang menentukan tahap kesihatan dan kecergasan seseorang. Tak semestinya orang yang berbadan macam kereta kebal tu seorang yang sihat. Yang penting adalah kesihatan dalaman dahulu. Selain daripada itu, minda.

Dua elemen ini yang memangkin dan menentukan tahap kesihatan individu. Menurut satu kajian, individu yang mempunyai tahap stress yang tinggi dan rehat yang tidak secukupnya, akan memendekkan usia mereka dalam 5 - 10% daripada average usia manusia yang lainnya. Of course ini ditolak dengan "death by accident" dan sebab-sebab natural yang lain.


Apa bila seseorang itu dalam keadaan stress, kekuatan minda dan prestasi otaknya akan menjadi sangat rendah. Menyebabkan sistem badan yang lain menjadi haru-biru. That's why orang yang perut buncit, selalu dikaitkan dengan masalah hati. Masalah hati pula boleh datang daripada tekanan yang tinggi, pemakanan dan gaya hidup yang tak betul. And sering-kali jugak dikatakan orang perut buncit ni dah macam seorang bapak anak 5 sebab mempunyai waris sebanyak tu, sudah pasti tanggungjawabnya sangat tinggi. Itu just theory la kan tapi as far as it seem, ia seakan betul.

So, if kita nak build fizikal yang sihat, trust me, there's no shortcuts. Jangan terpedaya dengan produk-produk di luar sana yang menjanjikan penurunan berat yang cepat. Dan kalau ada sekalipun, ingatlah bahawa ia pasti akan membawa side effect yang lain. Bukan tiada supplement yang elok untuk kesihatan ni tapi kena pandai memilih la. Macam aku pun ada mengambil supplement jugak dalam usaha menurunkan berat badan dan yang paling elok buat masa ni yang aku rasa la kan, adalah Figure Up. Result sekejap dapat. Tapi walau bagaimana pun, still jugak korang kena work out.

Pergi gym atau senam di taman sekalipun, badan kita perlu keluar peluh. Baru pembakaran lemak secara semula jadi berlaku. Itu yang menyihatkan badan dan cerdaskan minda. Bila badan mulai sihat secara semulajadi, makan kesihatan yang didatangi sekali tu akan lebih poten dan teguh.

Orang zaman sekarang ni sangat suka benda-benda yang cepat. Sampai ambil pil sana-sini untuk sihat tapi tak sedar yang mereka tu sihat sekejap je tapi sakitnya lama. Malah ada yang ditipu dengan ubat-ubat tiruan menjadikan mereka cacat seumur hidup. Aku harap tiada lah dikalangan pembaca yang akan terpedaya dengan gambaran-gambaran indah tapi palsu oleh ubat-ubat yang menjanjikan result mudah. Taku bukannya makin sihat korang, malah makin bertambah sakit.

p/s: Masih dalam projek memetakkan tubuh badan ni... Haha!

Post a Comment

Let's Interact!

me>