25 July 2013

The Man Of Steel: Wassam Azaqeer



Korang rasa puasa itu sangat memenatkan? Masa untuk berpuasa itu sangat lama? Well, what can I say, korang sememangnya tidak kuat. Serius cakap ni. Sebab aku terbaca satu artikel yang aku rasa sangat mengagumkan dan harus dijadikan role model pada seluruh umat Islam. Ia berkisahkan mengenai seorang insan biasa yang bernama Wassam Azaqeer. Beliau dilahirkan di Lebanon dan menetap di Greenland, sebuah pulau yang terbesar di dunia. Pulau tersebut terletak di antara Atlantik Utara dan Lautan Atlantik. Beliau juga merupakan satu-satunya muslim yang tinggal di sana.

So, apa yang peliknya?

Haa, kalau korang nak tau, dengan menetap di Greenland, Wassam harus tempuhi masa berpuasa yang sangat lama. Bukan macam di Malaysia ni. Di sana, beliau wajib mengaharungi 21 jam masa berpuasa! Gila tak gila la kan. Namun, beliau tetap berpuasa dengan penuh dedikasi di atas nama Allah S.W.T. Wassam yang juga dikenali sebagai 'Arab Columbus' oleh sebuah stesen TV Arab, kerana beliau merupakan satu-satunya orang arab yang berjaya bermastautin di bandar bernama Nuuk, Greenland walaupun pengembaraan untuk ke sana mengambil masa yang lama dan jarak yang sangat jauh. Bukan itu sahaja, beliau juga berjaya menjalankan bisnes restoren di sana dan purata pelanggan yang datang ke restoran itu sebanyak 200 orang sehari. Well, I must say
, that's a really really great achievement by a muslim.

Di dalam bulan Ramadhan ini, yang jatuh pada musim panas, Wassam berpuasa selama 21 jam dan hanya mempunyai 2 jam sahaja untuk bersahur sebelum memulakan puasa yang seterusnya. Bayangkan la kalau orang kita macam mana. Ntah-ntah 2 jam tu penuh dengan hisap rokok je kot. Haha. Dan kalau korang nak tau juga, dalam 2 jam tu jugak masuk waktu Maghrib dan Isya' dan beliau tetap kerjakan solat itu dengan penuh keikhlasan.

Wassam berkata bahawa beliau sangat berbangga menjadi orang Islam yang berjaya mengharungi kehidupan di tanah Greenland itu dan menjadi satu-satunya orang Islam yang solat dan berpuasa di atas nama Allah di sana. Beliau juga berkata, kadang-kala beliau ada terfikir untuk pulang ke Lebanon untuk berpuasa di sana tetapi beliau tidak jadi kerana merasakan, seandainya beliau pulang sebentar ke tempat asalnya, maka tiadalah manusia yang solat dan berpuasa di tanah itu.

p/s: Aku tabik!!
Post a Comment

Let's Interact!

me>