13 October 2013
Resipi: Malataly Macaroni (Malaysia + Italy Macaroni)
Ramai yang menanyakan saya bagaimana ingin twist atau tembungkan masakan ala Itali dengan Malaysia tanpa membuang identiti masakan tersebut. Bagi saya, pertembungan budaya. So, dengan itu saya come out dengan satu idea memasak dengan menggunakan kedua-dua unsur dan hasilnya boleh tahan juga. Saya namakan masakan tersebut, Malataly Macaroni.
Ye.. namanya saja sudah menunjukkan Malaysia + Italy kan. So, dua unsur penting dalam masakan ini adalah macaroni dan sardin. Dan berikut cara membuatnya.
Bahan-bahan:
-> 1 Tin Sardin - Ikan dihancurkan.
-> 3 ulas Bawang Merah dan 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
-> 2 sudu mentega
-> 1 sudu madu lebah
-> 3 - 4 Biji Cili Merah / Kampung (dihiris)
-> 3 - 4 batang hotdog (dipotong-potong)
-> Garam
-> Macaroni
Cara-cara:
1. Rebus macaroni selama 3-4 minit dan tos kan airnya.
2. Tumis bawang merah dan putih, madu lebah serta cili menggunakan mentega.
3. Masukan sardin dan kacau selama 3 minit.
4. Sebatikan sardin tadi dengan garam secukup rasa.
5. Masukkan macaroni dan gaul sehingga sebati.
6. Sertakan hotdog yang telah dipotong tadi dan gaulkan bersama macaroni tadi.
7. Hidang.
Note:
1. Apabila kita menggunakan mentega sebagai minyak, ia menjadikan masakan ini menjadi lebih ke arah budaya eropah yang terkenal dengan penggunaan susu krim dan juga keju. Jadi, penggunaan mentega merupakan sinonim terhadap budaya itu.
2. Madu lebah digunakan bagi menaikkan rasa manis yang diimbangi dengan rasa hangat daripada cili. Malah ia lebih baik digunakan berbanding gula.
3. Penggunaan cili ada mengikut budaya melayu yang sukakan kehangatan dalam masakan dan ditemani oleh rasa krim daripada mentega yang menjelaskan lagi pertembungan antara dua budaya di dalam masakan ini.
Selamat mencuba!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment