18 November 2013

Bagaimana Nak Kekalkan Berat Badan Yang Ideal?


Ramai di luar sana yang menginginkan berat badan yang ideal, tapi apabila dah dapat, tiba-tiba berat badan naik kembali. Malah secara mendadak pulak tu. Haishh.. so macam mana nak kekalkan berat badan yang ideal? Haa.. ikuti tips-tips ini:

- Rancang pemakanan.
Lebih-lebih lagi anda ni memang jenis yang selalu pergi majlis keramaian. Ye la kan, makanan yang dihidangkan memang sangat mengiurkan. So, apa kata anda makan atau isi perut dulu sebelum sebelum ke majlis tu. Haa.. dengan itu, anda sendiri pun akan kawal makan nanti.

- Beri penghargaan
Perkara yang membuatkan anda cepat berputus asa adalah motivasi. Kadangkala kalau dah tiada motivasi tu, memang susah nak teruskan misi nak kekal sihat ni. So, berilah penghargaan pada diri anda tu ye. Jangan pula manjakan diri dengan makanan pula. Tapi belilah sesuatu yang boleh naikkan semangat anda lagi seperti baju yang saiz sedikit kecil ke atau pergi spa ke kan, haa.. barulah semangat boost kembali!

- Tetap amalkan rutin kesihatan
Walaupun anda sudah kecapi berat badan yang anda inginkan, jangan pula anda tinggalkan ye. Nanti makin naik pula berat badan tu.

- Minimumkan makanan
Makanan yang lazat ni memang sangat-sangat menduga kan? So, tetapkan hati anda dengan bersabar. Dan kalau anda tak tahan sangat, cuba makan sedikit saja makanan tersebut seperti ambil tiga suapan saja ke. Makan sekadar merasa.. bukan melantak.

- Rekod makanan
Ramai yang tidak buat rekod makanan kan? Haa, apa kita lepas ni kita cuba pula merekod makanan anda. So, anda boleh keep track makanan apa yang anda makan jika berat badan anda naik. So, kita boleh take note dan hindari makanan itu lepas ni.

- Tingkatkan minat bersenam.
Memang payah kalau nak bersenam ni. Lagi-lagi kalau dah terkena simptom pre-work out tu. Perghh memang payah. So, kalau anda memang jenis tiada masa sekali pun untuk bersenam, pastikan anda boleh buat senaman yang simple-simple. Kat opis pun boleh buat macam push up, lompat bintang dan sebagainya. Atau kalau nak lagi senang, park kereta jauh daripada opis supaya anda boleh berjalan kaki. Haa... paling tidak pun boleh bakar kalori kan?


Post a Comment

Let's Interact!

me>