18 November 2013

Bezanya Orang Dulu-Dulu Dengan Sekarang


Zaman dulu, cara hukuman ibubapa juga berbeza dengan ibubapa sekarang. Dulu, kalau nakal je, memang siap la kena rotan. Siap kena kejar keliling kampung lagi. Budak-budak zaman sekarang kebanyakkannya dimanja oleh ibubapa. Kalau cikgu rotan murid, ibubapa pergi serang cikgu tu. Kalau dulu, murid kena rotan dengan cikgu, balik rumah kena lagi dengan ibubapa. Pergh... thrill life dulu-dulu kan?

Dulu-dulu, kalau bercinta, bukan main takut kalau kantoi dengan ibubapa. Lagi-lagi kalau time masih bersekolah. Berbeza betul dengan orang sekarang. Bukan setakat bercinta malah kalau berzina pun siap post gambar dan video. Perghh...

Orang-orang dulu pandai berdikari dengan mencari kerja, berhijrah ke bandar dan sebagainya. Tetapi pada zaman sekarang, kebanyakannya lebih rela mengganggur kerana cukup selesa disara ibubapa... ye la kan. Sekarang ni ramai ibubapa kaya. Jadi tahap manjakan anak-anak tu lain macam sikit rupanya.

So.. apa pendapat anda? Zaman dulu ke zaman sekarang yang best? Haa.. apa-apa pun, semuanya jatuh terhadap diri sendiri sebenarnya. Zaman sekarang kita sudah ada semua kemudahan yang sungguh menyenangkan. Jadi, kita harus bersyukur dan jangan menyalahgunakan nikmat-nikmat yang ada.


Post a Comment

Let's Interact!

me>