24 January 2014

Agak-agaknya Apalah Yang Difikirkan Oleh Jutawan Ini?


Orang Islam mempercayai bahawa tiada apa yang boleh dibawa sebagai bekalan di kehidupan selepas mati kecuali iman dan amalan baik di dunia ini. Kerana bekalan inilah yang akan membantu dalam dalam perjalanan di akhir nanti samaada ke neraka atau ke syurga kita ini.

Tapi berlainan pula dengan seorang jutawan ni. 

Seorang insan yang bernama Count Scarpa ini begitu kagum selepas melihat sebuah rancangan yang berkisarkan mengenai Firaun di televisyen dan membuat keputusan untuk mengikuti maharaja itu menanam harta kekayaannya untuk bekalan selepas mati nanti. Jadi beliau pun ingin menanam harta yang beliau sayangi iaitu... Sebuah kereta Bentley..

Pada mulanya ramai yang meragui dengan tindakan beliau dan beliau pun membidas dengan statementnya:

Kepada mereka yang meragui saya, semalam saya sudah mula menggali lubang di taman untuk menanam Bentley saya! Hujung minggu ini, saya akan menanamnya.” 

Dan ye, beliau menghantar gambar menandakan kesungguhan niatnya itu.


Yang bestnya, insiden ini mendapat ombak besar di dalam internet di mana terdapat lebih daripada 5,680 LIKE dan dikongsi sebanyak 6000 orang. Ia sesuatu yang viral.

Setelah upacara penanaman itu selesai, kisah ini datang kepada twistnya. Orang ramai bertanyakan kenapa beliau menanam salah satu harta yang paling disayanginya. Dan akhirnya beliau pun menjawab,

"Kamu semua pelik melihat saya menanam sebuah harta yang tidak berguna. Kereta itu tidak boleh menyelamatkan nyawa kamu. Tetapi kamu tidak pelik apabila kamu menanam sekali organ-organ kamu selepas mati. Anda tidak tahu bahawa organ itu mampu menyelamatkan ramai orang yang sangat-sangat memerlukan. Jadilah seorang penderma organ."

Agak-agak ada tak jutawan di negara kita akan berbuat demikian semata-mata ingin menyampaikan sesuatu?


Let's Interact!

me>