23 January 2014

Kata-Kata Akhir Banduan. Tak Sangka Semuanya Pun Ada Persamaan.

Watch The Channel Here.

Kita semua tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan. Samaada besar atau kecil. Tetapi kita semua dianugerahi akal untuk berfikir yang mana baik dan buruk. Akallah yang menentukan samada kita berada dilandasan yang lurus atau bengkang-bengkok. Oleh itu, kita perlulah berfikir sebelum bertindak. Kerana tindakan kita itu mampu memakan diri kita dan akhirnya menghancurkan masa depan kita. 

So, entry kali ini adalah berdasarkan kata-kata akhir daripada mereka-mereka yang telah melakukan kesilapan yang tiada jalan kembalinya. Orang kata, seganas-ganas manusia, sejahat mana pun mereka, kebaikan dan kesucian sebenar hati mereka akan tertonjol di saat mereka akan menemui maut mereka. Dan yang pastinya, kata-kata akhir mereka semuanya mempunyai persamaan. Sila lihat persamaan mereka. (Klik pada gambar untuk dibesarkan).


Ye.. seperti yang anda semua baca, walau sejahat mana jenayah yang mereka lakukan, namun semuanya mempunyai persamaan dalam kata-kata akhir mereka iaitu:

Tuhan dan kemaafan.

Kerana sudah tahu bahawa mereka bakal menemui Tuhan mereka dan kerana bersalah terhadap jenayah yang mereka lakukan, mereka memohon ampun supaya diri mereka disucikan. Begitulah jua manusia. Apabila sedang mengikut nafsu, langsung tidak berfikir mengenai akibat yang bakal dihadapi dan akhirnya menyesal tak sudah.

Jadi... janganlah kita bertindak melulu. Berfikirlah sebelum bertindak.

No comments:

Let's Interact!

me>