29 February 2012

Society: Apa Dah Jadik Dengan Korang Ni??

Pada zaman dulu kala, masyarakat sangat-sangat teguh... mentaliti untuk berjaya tu sangat-sangat tinggi... Pada zaman itu, kita baru di era modenasasi... teknologi sangat-sangat limited dan politik sangat jitu.... Kita diingati kerana pengorbanan yang dibuat... ideologi yang diperkenalkan.... penemuan yang dijumpa.... sekarang? tidak lagi...

Lihat gambar dibawah:
Heath Ledger

Amy Winehouse

Whitney Houston
Apa persamaan yang terdapat pada semua gambar-gambar tadi? Ye, mereka merupakan antara artis-artis yang pernah popular suatu ketika dahulu. Kini mereka semua sudah tiada di dunia ini lagi. Pemergian mereka-mereka ini dianggap sangat tragis sehingga masyarakat serata dunia berkabung untuk mengingati mereka-mereka. Menangis sakan... sampai buat tribute... Tapi cuba fikir balik, mereka-mereka ni mati disebabkan pengambilan dadah yang berlebihan dan ada yang bunuh diri. Contoh yang baik kah?

Pemilik syarikat gergasi, Apple iaitu Steve Job mati disebabkan kanser dan dijulang tinggi. Ok, aku boleh terima lagi sebab beliau pun memberi revolusi teknologi yang agak berguna pada masa sekarang. Tapi aku rasa yang patut kita betul-betul kabung atau ingati adalah mereka-mereka yang sah-sah pergi sebab berjuang. Mereka yang dianiaya.. mereka yang memberi sesuatu kepada masyarakat.. mereka yang menemui perkara-perkara baru dalam perubat, ilmu, sains dan sebagainya... Sekarang, yang aku nampak pada masyarakat adalah mereka terlalu menjulang entertainment dengan tinggi. Cuba lihat saja di TV, realiti show.... ramai yang nak jadik bintang... as if tak de cara lain dapat menyumbang untuk negara, bangsa dan diri sendiri.... Semuanya berfikir ke arah hiburan dan dunia glamour... Culture ini penting ke? 

What happen to our society...?

Berapa yang kisah mengenai mereka-mereka di bawah ini pula?

Somalia

Palestine

Filipina

well fikir-fikirkan la... Aku tak cakap yang kita kena tinggalkan hiburan terus.. tapi merely kita kena sedar dan julang yang mana yang betul dahulu dan jangan sampai jadik obses pada sesuatu sehingga kita nampak bodoh... So, aku saran sangat di sini, jom sokong mana-mana badan yang berjuang untuk hak asasi manusia, kebajikan masyarakat dan alam sekitar... care what we need to care first ! Sekian...


p/s: Kelakar tengok masyarakat yang sanggup tiru artis-artis atau watak-watak mereka. Obses gila seh...

Star Wars freak...

Post a Comment

Let's Interact!

me>