12 August 2012

Media: Predictive Programming


It's amazing bagaimana otak kita berfungsi. Sometimes kita boleh mengingat sesuatu perkara tanpa kita sedari atau even kenali. Peranan media dalam hal ni sangat mempengaruhi dan dalam secara tidak langsung mengikat seutas tali lutsinar yang mengikat otak kita supaya kita akan mengikut saja apa yang media sampaikan tanpa kita tidak sedari, mengiyakan nya.

Ramai yang berkata bahawa serangan WTC pada 11 Sept 2011 dahulu merupakan konspirasi dari sebuah badan rahsia dinamakan "Illuminati". Sama ada benar atau tidak, biarlah anda sendiri yang menentukan. Tetapi jika kita lihat kembali apa yang media tonjolkan sebelum berlakunya serangan tersebut, ia agak mengejutkan. Di bawah merupakan beberapa sedutan kartun, drama, komik dan sebagainya yang media pernah release sebelum terjadinya serangan tersebut.

The Simpson - 1997
The Matrix - 1999

Super Mario Bros The Movie - 1993

And the best thing is that, dalam tahun-tahun dalam lingkungan itu juga, terdapat pelbagai movies yang menunjukkan terrorist yang dilakukan lebih-lebih lagi yang bersangkut paut dengan umat Islam. So, apabila serangan itu betul-betul berlaku, minda kita yang telah di"set" kan oleh media ni tanpa banyak persoalan terus "menerima" saja apa yang media cakap supaya kita menturutinya. Dan semua menyalahkan dan melabelkan Islam sebagai punca dan terrorist sebenar.

Pelbagai lagi kuasa media yang ramai tak nampak bagaimana mereka cuba porak peranda kan minda kita. Aku tak cakap yang semua media tak baik. Ada yang baik tapi baik atau buruk the force of persuasion media tu tetap kuat. Jadi, percaya atau tidak, itu subjektif dan hendaklah anda sendiri yang tentukan. Jangan terlalu terpengaruh... anda boleh jadik paranoid.

p/s: Orang tengok budaya barat cool sebab media yang tunjukkan ia cool... renung-renungkan lah...

O.M.G is that Big Ben and Olympic coloured shirts?


4 comments:

munir ardi said...

jika kita pikir memang ada hubungan semuanya, kemudian kenapa pula tak ada orang Yahudi yang masuk kerja pada hari itu

Kufazuke said...

yup.. betul tu... semuanya ada link... dan mereka pandai dalam menyembunyikan hal yang benar dengan menggaburkan mata kita andai kita ketahui dan pelajari rahsia mereka, kita akan dianggap paranoid... dan mereka berjaya memujuk sekalian minda untuk mengiyakan nya...

jal said...

memang seperti sudah dirancang semua ni sebenarnya.

hukum menggunakan wang hasil berblog

Kufazuke said...

sekarang kita punyai akal dan fikiran... so.. kita kena penuhi dengan ilmu supaya kita terhindar dari segala penipuan...

Let's Interact!

me>