15 October 2012

Super Human: Felix Baumgartner: The Sound Barrier Breaker!


Ok... Aku on the way nak menulis mengenai Career issue yang aku war-war tempoh hari tetapi terasa terpanggil pulak untuk menulis mengenai seseorang yang sungguh awesome ini iaitu Felix Baumgartner. Beliau bukan saja mencipta sejarah, tetapi memintas impian aku untuk membuat free fall yang sedemikian.. *sigh*

Takpe la... walaubagaimana pun, jom kita sneek peak biodata brader ni.

Nama: Felix Baumgartner (Felix)

Pekerjaan: Stunt Coordinator, Freefall Camera, Skydiving & B.A.S.E. Jumping,
Commercial Helicopter Pilot.
Tempat Lahir: Salzburg / Austria
Kerakyatan: Switzerland
Hobi: Climbing, Boxing, Motor Cross, Helicopters and Rally.



Felix mempunyai banyak gila achievement dalam hidupnya sebelum projek "Red Bull Stratos" ini.. Terlalu panjang untuk dilistkan. So, aku akan listkan yang terdekat ini.


2004:
Channel of Corinth: B.A.S.E. jump from a 193 feet high bridge in freefall.
Mamet Cave in Velebit National Parc, Croatia: B.A.S.E. jump into a 623 feet deep cave.
Bridge of the Americas, Panama: B.A.S.E. jump from the 393 feet high Panama bridge.
World record: B.A.S.E. jump from the highest bridge in the world, Millau Bridge, France (1.125 feet).

2005:
Star guest at the famous Late Night Show with Jay Leno, Los Angeles, USA.

2006:
B.A.S.E. jump from the highest building in Latin America, Torre Mayor in Mexico City (738 feet).
B.A.S.E. jump from the highest building in Scandinavia, Turning Torso, Malmö, Sweden (627 feet).
Felix becomes a helicopter pilot at Twin Air Helicopter School, Van Nuys, USA.

2007:
B.A.S.E. jump into the second biggest cave in the world, „Seating of the Spirits“, Oman (396 feet).
B.A.S.E. jump off the worlds tallest building - 101 Tower, Taipei (1669.95 feet)


So, projek Red Bull Stratos ini merupakan satu projek di mana Felix akan dibawa ke atas udara sehingga melepasi sedikit paras atmosfera bumi (39km) dengan menaiki belon panas dan terjun ke bumi. Yup, gila kan? Memang sebelum ni tak pernah orang buat dan beliau berjaya lakukan. Penerjunan beliau mencatat kelajuan 1342 km/j (Mach 1.24). Dengan kelajuan sedemikian, beliau telah memecah lapisan bunyi ibarat Super Sonik. Bukan itu saja, beliau juga memecah 3 lagi rekod dengan penerjunan beliau itu iaitu "The highest manned ballon flight" dan juga "terjunan tertinggi" serta "terjunan paling lama" yang di catat oleh rekod dunia. Dan yang best nya, beliau melakukan perfect landing apabila touch daratan. Hero!

p/s: Kena lah fikir rekod yang lain pulak untuk dipecahkan... hehehe..

Video:


Post a Comment

Let's Interact!

me>