28 June 2012

Seks Melayu : Fenomena



What happen to our society. Lebih-lebih lagi malays? Well, maybe tajuk aku sebagai 'fenomena' ni kurang tepat memandangkan perkara ni dah lama sangat berlaku. At first aku ingat benda ni macam biasa-biasa je tapi in the end, aku dapati maybe inilah puncanya mengapa sikap atau perspektif orang-orang kita sememang macam ni. Pergolakan.

Aku ada terbaca mengenai sexual repression orang melayu dalam blog Diskopi dan aku menyokong apa yang disampaikan. Mulanya aku macam try la kan taip "melayu" di Google, dan seperti yang di-state kan dalam blog tersebut, ya memang benar ia akan muncul dengan perkataan-perkataan lucah yang lain sebagai suggestion dan yang bestnya, terdapat lebih daripada sejuta carian untuk pautan tu! Di Yahoo! pulak, lebih dari dua juta pautan! Gila la...


Itu saja dah menunjukkan apa yang paling popular dicari oleh orang-orang kita di internet ni. Barangkali kita ni sudah terlalu repress dengan ilmu seksual menyebabkan dalam diri masing-masing "memberontak" terhadap isu ini. Norma-norma jati diri kita sebagai orang Melayu mahupun hidup dalam Malaysia ni terikat dengan "budi pekerti", "suci", "pemalu" dan "innocent" menyebabkan kita terkawal dan meletak dinding yang besar daripada memperkatakan mengenai seksual. Semua mengenai hal ini akan dianggap taboo dan "malu kalau nak bercerita".

Dengan pergolakan dalam diri yang asyik terlanggar tembok yang dicipta oleh culture kita, ramai yang mula memberontak dan mengambil jalan yang salah dalam memenuhi tuntutan "exploration" terhadap seksual. Sampai dalam pemikiran pun dah tertanam sesuatu yang lucah sehingga menjejaskan peribadi individu tersebut. Bayangkan la ye, andai perempuan yang cantik berjalan, apa yang akan disiulkan oleh lelaki muda yang memandang?


Adakah,
"Astaga, tutuplah aurat tu, nanti Tuhan murka.."

ataupun,
"Ajip, tengok awek tu.. Pergh lentik sial... kalau dapat doggy ni mantol siot"

Aku tau ramai yang akan menafikan. Tapi hakikatnya sendiri tau la kan. Buat apa nak tipu diri sendiri? Eleh.. korang sure la kenal dengan "Papa Jahat".. Tak banyak pun sikit mesti tahu punya.. Sememangnya minda kita dah di-inception oleh imaginasi kita sendiri kerana culture kita yang menghalang daripada melihat perkara yang sebenar. Itu baru yang normal punya, bagaimana pula jika yang "luar tabii"?

Bila bercakap mengenai "homo" atau "bisex" sudah tentu society akan menjemuh dan menghindar kerana menggangap "golongan" ni adalah sesuatu curse dan harus dihindar. So, apa kita buat? Kita jauhkan diri lagi serta "outcast" mereka dengan menggangap mereka ni alien. Walhal "ketakutan" yang kita hadapi terhadap golongan ni sekadar ketakutan sendiri cuma. Aku bukan bercakap yang aku menyokong apa seksual luar tabii, kerana apa yang haram, tetap haram. Tetapi, instead of menjauhi, why not mendalami?

It's better stay dan selami apa mereka rasa instead lari daripada tak tau apa-apa. In fact, we as a normal, patut tunjuk ke arah jalan yang betul. Tapi, what to do? We all live in a mind contolled culture yang menggangap seks itu sesuatu yang jijik untuk diperkatakan. Dan atas perasaan 'berontak', ramai yang tampil buat sexual assault yang berleluasa. Tak percaya? Cuba tanya diri, berapa ramai yang sudah tertangkap sebagai perogol di luar sana? Berapa banyak artikel mengenai jenayah seksual yang berlaku terhadap jiran, adik-beradik, kawan karib even ibubapa di dalam surat khabar? Berapa ramai yang memilih untuk berzina dan merakam aksi mereka di dalam phone? Banyak kan? Well, pada pendapat aku, ia semua berpunca daripada perasaan ingin tahu yang sangat mendalam.


Betul, orang cakap, "kalau dah menggatal sangat", cepat la kahwin. Tetapi sesebuah perkahwinan andai didasarkan dengan nafsu, maka makin tinggi pula la statistik penceraian yang berlaku di Malaysia ni. In fact, even untuk kahwin pun, culture kita sendiri yang menyusahkan orang sekarang nak kahwin. Mas kahwin okay, tapi hantaran mak oii sampai beribu-ribu sehingga boleh dianggap mengarut dan tak logik. Nak yang grand-grand je takut kalau terlalu simple nanti orang mengata. Itu lah masalahnya dengan masyarakat kita. Suka menyukarkan apa yang boleh dibuat senang.

So renung-renunglah dan fikir-fikir lah ye. Masalah repression ni dah lama dan seharusnya dengan pembangunan negara kita menjadi "First World" country, kita patut selari kan dengan minda kita jugak. Berfikir dengan pengaruh akal... bukan nafsu.

p/s: Tahniah jika anda taip "seks melayu" di Google dan terjumpa artikel ni. Anda berada ditempat yang betul.. :)
Post a Comment

Let's Interact!

me>