18 December 2012

Scramble: Selerakkan Nama Anda!!


Sejak kebelakangan ni, aku begitu kerap main game Scramble for Friends di smartphone aku. Bukan sahaja ia menyeronokkan, tapi ia juga menyedarkan aku betapa dalam benak otak aku, masih banyak vocabulary yang harus aku isi. Aku ingat dah cukup dah, rupanya sangat-sangat jauh lagi. Hehehe. Setiap hari aku main. Aku main dengan wife aku, aunty aku dan rakan-rakan Facebook aku. Dan jika korang nak challenge aku pun boleh jugak. Just search je username aku iaitu kufazuke.

So, aku terfikirlah seketika jika lah nama aku di scramble kan, apa perkataan-perkataan yang boleh dibuat ye? Dan perkataan apa yang paling kuat yang boleh dihasilkan. So, aku pun try la selerakkan nama aku dan tiba-tiba je aku rasa seronok. Hahaha. Berikut adalah perkataan-perkataan yang aku boleh buat gunakan huruf-huruf yang terdapat dalam nama aku dan beserta maksudnya sekali. Ia valid ye untuk permainan Sahibba dan Words. Dan aku juga sertakan maksudnya direct copy paste dari dictionary.com



Letters: K U F A Z R I E S Y A H


1. FREAKISH (length: 8)

adjective
1. queer; odd; unusual; grotesque: a freakish appearance.
2. whimsical; capricious: freakish behavior.
Origin: 
1645–55; freak
1  + -ish1






2. FUSARIA (length: 7)

noun, plural fu·sar·i·a  
any fungus of the genus Fusarium,  occurring primarily in temperate regions and causing a variety ofdiseases in plants and animals, producing in humans a loss of fingernails and sometimes blindness.

Origin: 
 < Neo-Latin  (1832), equivalent to Latin 
fūs us ) spindle + -ārium 
-ary



3. FRAISE (length: 6)

noun
Fortification . a defense consisting of pointed stakes projecting from the ramparts in a horizontal oran inclined position.

a ruff worn around the neck in the 16th century.

a woman's embroidered scarf worn with ends crossed on the chest and pinned with a brooch or thelike, popular in the early 19th century.

Horology . a cutting tool for correcting inaccuracies in the teeth of a timepiece wheel.

Origin: 
1765–75;  < French,  derivative of 
fraiser  to frizzle, curl < Provençal frezar   Germanic;  compare OldEnglish frīs 
 curled


4. AZURES (length: 6)

adjective
Of or having a light, purplish shade of blue, like that of a clear and unclouded sky.
Heraldry. of the tincture or color blue.

noun
3. the blue of a clear or unclouded sky.
4. a light, purplish blue.
5. Heraldry. the tincture or color blue.
6. the clear, cloudless sky.



5. FURZES (length: 6)

noun
Also called, especially British, whin.

Origin: 
before 1000; Middle English 
furse, firse, Old English fyr s;  akin to Russian pyréĭ  couch grass, Greekpȳrós  wheat, Lithuanian dialect pūraĩ  winter wheat



Haa... sekarang apa kata korang pulak try. Tengok perkataan apa paling power korang boleh buat. Hehehe. Dan please, jom join aku main game-game dari Zynga iaitu Words with Friends, Scramble with Friends dan Hanging with Friends.

p/s: Ada bran, carik aku "kufazuke".


















Post a Comment

Let's Interact!

me>